TOP 9 KINDVRIENDELIJKE WEETJES OVER AMSTERDAM

De twee bekendste leuke weetjes over Amsterdam gaan waarschijnlijk over het notoire lakse (nou ja, het is eigenlijk veel ingewikkelder dan mensen zich realiseren, maar daar gaat het ons niet om) beleid ten aanzien van marihuana en de beruchte Wallen (die eigenlijk zouden moeten worden omgedoopt tot de Wallen met rood, blauw en paars licht: niet-rode lichten geven aan dat er die avond een transgender artiest in huis is… daar heb je een bonus leuk weetje), die niet bepaald… kindvriendelijk zijn.

We hebben negen van onze favoriete bizarre feiten over Amsterdam https://znaki.fm/nl/places/amsterdam/ verzameld die 100% kindvriendelijk zijn (we beloven dat er geen drugs en prostitutie aan te pas komen – hoe legaal die ook zijn in Amsterdam) en die je met je kinderen kunt delen om ze enthousiast te maken voor jullie volgende reis of gewoon om hun repertoire van willekeurige feiten uit te breiden. Spoiler alert: de meeste hebben met fietsen te maken.

Maar mogen we, voordat we beginnen, voorstellen dat je “Bicycle Race” van Queen opzet als achtergrondmuziek terwijl je dit leest? Je zult het begrijpen als je klaar bent met lezen, dat beloven we.

  1. Amsterdam heeft meer bruggen dan een stad die misschien wel het beroemdst is om zijn bruggen (we hebben het over Venetië). Amsterdam heeft 1281 bruggen, ongeveer drie keer zoveel als Venetië.
  2. Dansen was voor de 20e eeuw verboden in Amsterdam. Als je het ons niet kwalijk neemt, we zijn onze vluchten naar Amsterdam aan het boeken om wat Tiesto te knallen en te dansen voor degenen die dat niet konden.
  3. Wij kunnen het ook niet bijbenen (sorry voor de vreselijke woordspeling): terwijl de rest van de wereld zich zorgen maakt over de afnemende bijenpopulatie, heeft Amsterdam ontdekt dat het aantal bijensoorten in de stad de afgelopen 20 jaar met 45% is toegenomen, iets wat waarschijnlijk kan worden toegeschreven aan alle bloemen in de stad. Je kunt meer leren over de bloemenrijkdom van Nederland met onze Bloemen van Nederland activiteit! 
  4. We weten niet precies hoe en waarom er een telling is, maar Amsterdam is gebouwd op 11 miljoen palen die elk ongeveer 15-20 meter lang zijn (vroeger gebruikten ze hout, maar nu gelukkig beton). De stad ligt onder de zeespiegel (ongeveer een meter onder de zeespiegel) en dus zijn er palen nodig om te bouwen op land dat toevallig nogal drassig is. Normale huizen hebben elk ongeveer 10 palen nodig voor structurele ondersteuning, terwijl het treinstation Amsterdam Centraal er 9000 nodig heeft. Je kunt je gezin meenemen op onze kindvriendelijke rondvaart door de Amsterdamse grachten, die begint bij het Grachtenmuseum, en dan kun je deze palen in het echt zien en er meer over leren!
  5. Amsterdam heeft meer fietsen dan mensen. De stad heeft ongeveer 870.000 inwoners, maar telt meer dan een miljoen fietsen. Daarvan worden er elk jaar 100.000 gestolen (de fietsen, niet de mensen). Ervaar het leven als een inwoner en probeer onze kindvriendelijke activiteit Fietsen in Nederland! 
  1. Wil je een (letterlijk) kijkje nemen in het typisch Nederlandse leven in Amsterdam? Maak dan gewoon een wandeling door het centrum! De meeste Amsterdamse huizen hebben de opmerkelijke eigenschap dat ze geen gordijnen hebben, iets waarvan wordt gezegd dat het terug te voeren is op de calvinistische wortels van het gebied. Zij geloofden dat het hebben van geen gordijnen en mensen in je huis laten kijken de ultieme manier was om te laten zien dat je een zuiver leven leidde: door te bewijzen dat je niets te verbergen had. Of misschien houden ze gewoon ECHT van de zon. Hoe dan ook, staar misschien niet te veel door de ramen (wij zijn grote voorstanders van het zoveel mogelijk vermijden van onbedoeld en ongemakkelijk oogcontact).
  2. We zijn niet de enigen die van Amsterdam houden. In het Vondelpark leven meer dan 4000 parkieten. Parkieten zijn niet inheems in Nederland en werden oorspronkelijk hierheen gebracht als huisdier. Een paar van hen ontsnapten en besloten dat ze het hier leuk vonden, en dus hebben ze zich geworteld en nu kun je een grote zwerm in het Vondelpark vinden.
  1. Ga misschien niet vissen in de grachten. Je hebt veel meer kans om een fiets te vangen dan een vis. De stad staat bekend om zijn overvloed aan fietsen en elk jaar belanden er maar liefst 25.000 tot 30.000 fietsen in de grachten. Sommige worden erin gegooid (om redenen die wij ook niet kennen), andere verdwijnen gewoon. De stad heeft zelfs een speciale boot om fietsen uit de grachten te vissen en die haalt elk jaar zo’n 8.000 tot 10.000 fietsen op. Iemand moet echt gaan controleren of al die fietsen geen invloed hebben op het waterpeil in de grachten, waardoor de stad nog meer onder water komt te staan dan nu al het geval is.
  2. Amsterdam heeft heel veel burgemeesters. Er is één officiële burgemeester, maar er zijn ook andere burgemeesters die verantwoordelijk zijn voor een aantal… heel specifieke dingen. Er is een burgemeester van het nachtleven (die waarschijnlijk – en hopelijk – het leven is van elk kantoorfeest dat ze daar hebben) en een fietsburgemeester. We hopen dat de fietsburgemeester formele kleding heeft die bestaat uit fietsbroeken. 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *